Bloemen worden veelal gebruikt als decoratie voor de bruiloft. De sfeer en uitstraling wordt grotendeels door de bloemen bepaald. Het is dus belangrijk om de juiste soort bloemen te kiezen. In samenwerking met een bloemisterij wordt de visie van de bruiloft tot leven gebracht.

  Het inhuren van een bloemisterij

  De bloemisterij die geselecteerd wordt, zal een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van de sfeer die op de bruiloft weergegeven wordt. Naast het kiezen van de decoratie bloemen en het bruidsboeket, zullen ook de boutonnieres voor de bruidegom en corsages voor de families en getuigen samengesteld worden.

  Er zijn bloemisterijen die speciaal gespecialiseerd zijn in het bedenken, ontwerpen en uitvoeren voor bruiloften. Een ontwerp creëren voor de receptie waarbij er meer rekening wordt gehouden dan alleen maar de bloemen. Er wordt namelijk ook rekening gehouden met de verlichting en de inrichting van de ruimtes en meubelen. Of er nu gekozen wordt om gebruik te maken van standaard boeketten of een full-service op maat gemaakte ontwerpen, is het aan te raden om op zoek te gaan naar een professionele bloemisterij.

  Wanneer benader je de bloemisterij

  Het is gebruikelijk om ongeveer 3 maanden vooraf de bruiloft op zoek te gaan naar een bloemisterij. Bezoek een aantal bloemisterijen. Ga in gesprek en bekijk veel bloemen. Op die manier kan je een goede keuze maken. Er kan een start gemaakt worden door aan onlangs getrouwde vrienden of kennissen te vragen of zij een bloemisterij aanbevelen. Zij hebben immers al samengewerkt met de bloemisterij en kunnen daardoor een positief of negatief oordeel geven. Vele trouwlocaties hebben overigens leveranciers waar ze vaak mee samenwerken. Dit heeft vaak een voordeel omdat er al eerder is samengewerkt en de bloemisterij ervaring heeft met de locatie en verschillende trouwerijen. Uiteraard is het altijd goed om zelf ook op eigen onderzoek te gaan via websites en referenties.

  Zodra er een aantal bloemisterijen geselecteerd zijn wordt er een afspraak gemaakt om het werk te bekijken. Een kennismakingsgesprek waarbij er een zorgvuldige blik genomen wordt op de portefeuille van de bloemisterij. In het gesprek worden de wensen, behoeftes en mogelijkheden besproken. De bloemisterij moet bereid zijn om een volledig beeld van de bruiloft te kunnen geven met daarbij het passend budget. Wanneer het bruidspaar een aantal kennismakingsgesprekken heeft gehad, kan er een selectie worden gemaakt. De bloemisterijen maken een offerte op van de totaalprijs. Mocht er nog geen keuze gemaakt kunnen worden, is het mogelijk om een proefboeket te laten maken. De bloemisten zullen dit doen zonder er extra kosten aan te verbinden.

  Het budget

  Voordat de afspraak met de bloemisterij plaatsvindt, is het aan te raden om al een schatting van het budget te hebben. Om duidelijk te maken wat voor stijl of sfeer er dient plaats te vinden. is het mogelijk om inspiratiebeelden mee te nemen om de look en feel te laten zien. Dit kan doormiddel van beelden uit tijdschriften of foto’s van het internet. Zodra de bloemist het budget weet, kan hij of zij een realistisch design concept ontwerpen met de wensen en behoeftes van het bruidspaar.

  Met welke punten houd je rekening om het budget te hanteren? Kies je voor bloemen die tijdens het seizoen bloeien en lokaal zijn geteeld? Meestal zullen deze veel voordeliger zijn dan bloemen die vanuit het buitenland komen. Vakantie periodes en dagen rondom Kerstmis, Valentijnsdag en Moederdag zijn ook van invloed op de prijs. De kosten zullen stijgen aangezien de vraag naar (bepaalde) bloemen dan groter is.

  Tips om rekening mee te houden

  Bloemen zijn natuurlijke producten en materialen en kunnen soms onvoorspelbaar zijn. Daarom is het aan te raden om naast de gekozen bloemen ook een alternatief te kiezen. Mocht er is iets mis zijn met de eerste keus, heeft de bloemisterij een tweede keus.
  Vele bloemen hebben naast decoratie ook andere functionaliteiten. Zo kunnen bepaalde bloemen een sterke geur hebben. Allergieën en bepaalde geuren zijn niet toegankelijk op een bruiloft. Uiteraard heeft een goede bloemisterij hier ervaring mee.

  SHARE