De datum voor de bruiloft staat vast. De fotograaf, de bruidsjurk en de locatie is gekozen. Nadat de grote aspecten geregeld zijn, is het tijd om de details uit te zoeken zoals de bruidssieraden. De sieraden zijn een ‘finishing touch’ voor de bruid. Sieraden zijn een lust voor het oog en vaak ook persoonlijk (bijvoorbeeld een geschenk of erfstuk). Wanneer de bruid sieraden uitzoekt voor de bruiloft, is dat nog best lastig. Er zijn zoveel keuzes en heel veel mogelijkheden. Toch zijn er een aantal belangrijke regels die de bruid helpt om de juiste sieraden uit te kiezen.

  Het uitzoeken van de bruidssieraden

  Wat voor soort sieraden wil de bruid dragen? Dit kunnen ringen, oorbellen, kettingen zijn maar ook een tiara is mogelijk. Er wordt vaak gekozen voor een voorkeur bijvoorbeeld goud, zilver of brons. Sieraden van edelmetaal zijn sieraden van zuiver (edel) materiaal die veel langer mooi blijven.

  Voordat de bruidssieraden uitgekozen worden is het goed om naar de stijl van de bruidsjurk te kijken. Wat voor stijl heeft deze jurk? Is de bruidsjurk traditioneel, modern, eenvoudig of juist romantisch. De bruidssieraden weerspiegelen namelijk de look van de bruidsjurk. Het is belangrijk om op de grote van de sieraden te letten. De grote van het sieraad is het beste te bepalen door het sieraad ook daadwerkelijk te passen. Hierdoor is te zien of het sieraad te groot of te klein is en of het wel bij de bruidsjurk past. Vaak past er bij een moderne bruidsjurk ook het beste een modern sieraad. Maar juist bij een eenvoudige jurk is een opvallend sieraad zoals een ketting of oorbellen een mooie toevoeging. De gouden regel bij het uitzoeken van sieraden is om voor kleine oorbellen en een grote(re) ketting te gaan en niet grote oorbellen en een grote ketting. Wanneer de bruidsjurk al opvallend is, is het aan te raden om de bruidssieraden eenvoudig te houden. Het overdrijven van sieraden is niet mooi en vaak overbodig.

  Tiara’s

  Een tiara is een kroon. Een half cirkelvormige band die van metaal is gemaakt en versierd is met diamanten of juwelen. Vroeger werd een tiara gedragen door koningen en keizers en waren deze van leer of textiel gemaakt. Het geeft een extra dimensie aan de bruid en de bruid voelt zich als een prinses.

  De halslijn

  De halslijn is een belangrijk en zichtbaar deel van de bruid. Op dit moment zijn strapless bruidsjurken erg populair waarbij er veel huid van de bruid zichtbaar is. Een mooie ketting werkt bij deze halslijn goed omdat de aandacht naar de ketting gaat en een toevoeging is aan de jurk. Bij andere halslijnen is het aan te raden om de ketting te spiegelen met de halslijn van de jurk zoals een V-vormige hals met een V-vormige ketting. Dit sluit mooi bij elkaar aan. Wanneer de bruidsjurk een hoge halslijn heeft, is een tiara of opvallende oorbellen een optie.

  De sluier

  Een sluier is vaak een onderdeel van een tiara en dit hoort ook bij de bruidssieraden. Hierbij moet de bruid beslissen of zij het hoog of laag wil dragen. Bij een hoge sluier zal de tiara aan de voorkant geplaatst worden. Bij een lage sluier zal een (diamanten) tiara achter de sluier vastzitten. Er zijn ook andere alternatieven zoals het indoen van mooie haarspelden, bloemenkransen en haarbanden.
  Wanneer de bruid lang haar heeft, geeft dit mogelijkheden op het gebied van creaties, kapsels en tiara’s. Bruiden met kort haar zien er mooi uit met tiara’s die wat fijner van vorm zijn en zijn ook minder zwaar. Haar accessoires met diamanten of kristallen zijn meer merkbaar in donker haar en vallen minder op in licht haar.

  SHARE