De trouwceremonie is het belangrijkste moment van de dag. Tijdens de trouwceremonie geeft het bruidspaar het jawoord aan elkaar. Een moment waar het bruidspaar officieel echtgenoten van elkaar worden. Vele trouwceremonies worden als een standaard ceremonie gezien. Tegenwoordig kan het bruidspaar zelf invulling geven aan de trouwceremonie.

  Doordat het bruidspaar de ceremonie zelf invult (de trouwbelofte, het uitzoeken van bijpassende muziek en toespraken van familieleden) wordt de ceremonie persoonlijk gemaakt. Er zijn een aantal aspecten waar wel rekening mee gehouden moet worden.


  De trouwambtenaar

  Zonder trouwambtenaar kan er geen officieel jawoord gegeven worden. De trouwambtenaar leert vooraf de bruiloft het bruidspaar kennen om tijdens de ceremonie een leuk verhaal over hun te vertellen. Het is van belang dat het bruidspaar vooraf bedenkt wat zij willen en daarover in gesprek gaan met de trouwambtenaar. Er kan namelijk gekozen voor een (reguliere) trouwambtenaar maar het is ook mogelijk om het bruidspaar door een bekend persoon beëdigd te laten worden.

  Het is fijn om een vooraf de bruiloft een band op te bouwen met de trouwambtenaar. Een gesprek waarin openheid en eerlijkheid belangrijk is zodat de trouwambtenaar het bruidspaar goed leert kennen. Het bruidspaar kan bijvoorbeeld vertellen hoe zij bij elkaar gekomen zijn en wat voor hoogte- en dieptepunten zij hebben meegemaakt. De trouwambtenaar verwerkt dit in zijn of haar verhaal dat tijdens de trouwceremonie aan de genodigden verteld wordt.

  Een persoonlijke trouwbelofte

  Hoe intiem kan het zijn dat jullie tijdens de trouwceremonie een paar heel persoonlijke woorden uitspreken? De trouwbeloften!  Een persoonlijke trouwbelofte is een belofte waarbij het bruidspaar voor elkaar een persoonlijk stuk schrijft. Een stuk waarin zij aan elkaar wat vertellen en elkaar wat beloven. Geheid dat er tranen bij komen. Want hoe fijn is het om van je liefde van je leven te horen dat hij/zij samen met jou oud wil worden? Wat je bij hem/haar van binnen deed toe hij/zij je voor het eerst zag? Het is zo fijn om dat nog een keer te horen.  Deze beloftes worden voor het officiële jawoord tegen elkaar uitgesproken.

  Een persoonlijke trouwbelofte kan ook tijdens de kerkdienst gehouden worden. Wanneer de trouwceremonie in de kerk plaatsvindt, dient er rekening gehouden te worden met de dominee of pastor die gekozen wordt. De één is namelijk wat strenger dan de andere en zal er met bepaalde uitspraken rekening gehouden moeten worden.

  Muziek tijdens de trouwceremonie

  Muziek is onmisbaar tijdens de trouwceremonie. Voor en na de officiële momenten maakt muziek het nog specialer.  Muziek is dan ook een belangrijk aspect voor de ceremonie. Het bepaalt de sfeer en zijn vaak persoonlijke nummers die door het bruidspaar uitgekozen zijn. Welke muziek is voor jullie belangrijk? Op Spotify vind je veel suggesties. Heeft het bruidspaar een nummer samen dat een speciale betekenis voor hun heeft? Hebben jullie al gedacht aan ‘live’ muziek? Dat kan zo intiem zijn tijdens een ceremonie! Bij binnenkomst en bij het verlaten van de ceremonie kan dit erg indrukwekkend zijn.  Er zijn dus vele mogelijkheden, dit wordt met de trouwambtenaar vooraf overlegd.

  Tradities

  Er zijn heel veel tradities die bij trouwen komen kijken. Wanneer het bruidspaar besluit om in een kerk te trouwen komen er (geloof) tradities bij kijken. Het bruidspaar kan zelf bepalen welke tradities zij mooi vinden en willen toepassen aan de ceremonie. Een persoonlijk moment kan zijn dat jullie een kaars aansteken. Omdat jullie graag even stil willen staan bij een persoon die er niet meer is. Een Joodse traditie is dat de bruidegom een glas breekt door er op te trappen. Het loslaten van duiven zie je ook vaak! Google eens naar tradities en wellicht zie je iets wat bij jullie past.

  Het plannen van de trouwceremonie

  De trouwceremonie is het middelpunt van de bruiloft, het centrale punt waar het allemaal om draait. Op dit moment staat het bruidspaar stil bij hun relatie en wat zij voor elkaar betekenen. Samen met lieve vrienden en familie maakt dit een intiem moment. Een invulling geven aan de trouwceremonie vraagt om een planning en invulling vooraf. Het is aan te raden om vooraf een lijst te maken wat er allemaal nodig is om zo de trouwceremonie te vervullen wat wenselijk is. Wat wil het bruidspaar terugzien in de ceremonie? Misschien willen jullie wel speeches van vrienden aanhoren. Of heeft een familielid een ontroerend verhaal.

  Het jawoord: de kus!

  Het leukste moment van de trouwceremonie is wanneer de bruidegom de bruid mag kussen. Officieel zijn jullie nu echtgenoten! Hef het glas en vier de liefde!  Sommige bruidsparen voegen er een verrassingselement aan toe.  Tijdens dit moment maak je met confetti schieten er een geweldige sfeer van! Dit zorgt voor mooie trouwfoto’s! En proef je meteen de sfeer.

  SHARE