Het sturen van de trouwkaart is een leuk onderdeel van de bruiloft. Het wordt officieel wanneer familie en gasten uitgenodigd worden. Trouwkaarten zijn er in vele verschillende vormen en maten. Er zijn tegenwoordig vele opties mogelijk, denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden zoals: letterpress, goudfolie en graveren. De trouwkaart is bedoeld om gasten en familie uit te nodigen en op de hoogte te brengen wanneer en waar de bruiloft plaatsvindt.

    Regels en etiquette voor de trouwkaart

    De trouwkaart wordt pas ontworpen en verstuurd wanneer de bruiloft gepland staat. Trouwkaarten worden zes tot acht weken voordat de bruiloft plaatsvindt verstuurd. Er is dan voldoende tijd voor de genodigden om rekening te houden met de trouwdatum. Vaak worden de trouwkaarten op donderdagen verstuurd zodat de genodigden de trouwkaart op een vrijdag of zaterdag ontvangen. Het is namelijk gebruikelijk dat trouwkaarten voor het weekend ontvangen worden.

    Welke informatie staat er op?

    De trouwkaart is vaak een stijlvolle en een officiële uitnodiging.  Een uitnodiging waarin het bruidspaar of de ceremoniemeester informatie vermeld die belangrijk is voor de bruiloft. Allereerst worden de volledige namen van het bruidspaar genoteerd. Doopnamen hoeven niet vermeld te worden. Volgens de etiquette wordt eerst de naam van de bruid vermeldt en daarna de naam van de bruidegom. Op de officiële documenten werd vroeger altijd eerst zijn naam en daarna haar naam pas vernoemd. Tegenwoordig is de vermelding van de namen op deze wijze niet meer verplicht. Er zijn mogelijkheden om hierin een eigen keuze te maken.

    Meer tips

    Naast de namen wordt de volledige datum en het jaartal aangegeven. Denk ook aan de vermelding op welke dag van de week de bruiloft plaatsvindt . Ook wordt de aanvangstijd beschreven met eventuele eindtijd en activiteit. De locaties waar de activiteiten plaatsvinden worden vermeld met straatnaam, huisnummer en plaatsnaam. Om te voorkomen dat de gasten de locatie niet kunnen vinden is het bijsluiten van een routebeschrijving aan te raden. Een routebeschrijving voor de trouw- en feestlocatie is vaak een apart kaartje dat bij de uitnodiging toegevoegd wordt.

    Wanneer de gasten uitgenodigd worden voor een bepaalde activiteit zoals een receptie, dient dit duidelijk vermeld te worden. Vermeld daarbij ook wat de dresscode is zodat gasten hier rekening mee kunnen houden. Wanneer gasten willen reageren kunnen zij dit doen via de adresgegevens van het bruidspaar. Op een bruiloft worden er door de gasten cadeaus of een bijdrage gegeven. Vroeger werd dit op de receptie gedaan maar dat is tegenwoordig niet meer gebruikelijk. Dit kan op een ander moment van de dag. Via de trouwkaart wordt er aangegeven wat de cadeauwensen van het bruidspaar zijn.

    Op basis van een r.s.v.p. kan het bruidspaar of de weddingplanner bijhouden hoeveel genodigden er daadwerkelijk op de bruiloft komen. R.s.v.p. is een Franse benaming voor ‘répondez s’il vous plaît’ en betekent ‘antwoord alstublieft’. Er wordt op een chique manier gevraagd of de gasten willen laten weten of ze komen of niet.

    De stijl

    Er zijn vele stijlen die gebruikt kunnen worden. Er kan gekozen worden voor een traditionele, informele of creatieve (zelfgemaakte) trouwkaart. Hierin zijn weer diverse stijlen en thema’s waar aan gedacht kan worden. Bijvoorbeeld: romantisch, trendy, klassiek, minimalistisch of rustiek. De trouwkaart wordt vaak gelinkt aan het thema van de bruiloft. De gasten krijgen door middel van de trouwkaart een voorproefje van wat ze op de The Big Day kunnen verwachten. De trouwkaart is immers het startschot van de bruiloft.

    SHARE