Traditioneel gezien zijn er twee gouden trouwringen, één voor de bruid en één voor de bruidegom. De ringen hebben een grote symbolische waarde. Het uitwisselen van de trouwringen gaat al eeuwen terug in de tijd. De trouwring staat voor symbool van de eeuwigheid. De ring is een cirkel die, net als de tijd, geen begin of eind heeft.
  Geschiedenis van de trouwringen

  Het uitwisselen van de trouwringen hebben wij geërfd van de Romeinen. Wanneer de bruidegom de ring aan zijn vrouw gaf, was dit de officiële belofte van trouw. Het dragen van de ringen is een verklaring en laat iedereen in de omgeving zien dat de man en vrouw aan elkaar verbonden zijn en dus niet meer vrijgezel zijn. Tegenwoordig dragen zowel de mannen als vrouwen diverse soorten ringen. Vroeger zocht de man de ring uit en gaf deze als geschenk aan zijn aanstaande vrouw. Pas vanaf de 19e eeuw gingen de mannen ook een trouwring dragen.

  De verlovingsring

  Wisten jullie dat de verlovingsring werd pas later dan de trouwringen geïntroduceerd. De verlovingsring bevat een diamant die de man aan de vrouw geeft voordat de bruiloft plaatsvindt. Bij de plechtigheid wordt de trouwring aangeschoven bij de verlovingsring. Trouwringen zijn vaak eenvoudige (gladde) ringen. Volgens de etiquette wordt de verlovingsring aan de ringvinger van de linkerhand gedragen. Wanneer er daadwerkelijk getrouwd wordt, gaat de verlovingsring naar de ringvinger van de rechterhand en wordt de trouwring erbij aangeschoven.
  Het uitzoeken van de trouwringen

  De trouwringen zijn een belangrijk onderdeel van de bruiloft. Het bruidspaar houden de ringen de rest van hun leven om. Vele bruidsparen vinden het lastig om de perfecte ringen te vinden. Er zijn vele keuzes en zowel de man als vrouw wil natuurlijk dat beide partners de ringen mooi vinden. Om te achterhalen wat elkaars smaak is, is het aan te raden om samen op pad te gaan en diverse ringen te gaan bekijken. Veel bruidsparen denken dat de ringen altijd in setjes gekocht moeten worden maar dit hoeft overigens niet. Sommige ringen zijn ook niet geschikt voor elke hand/vinger.

  De trends voor de bruid

  Elk jaar en elk seizoen zijn er trends op het gebied van trouwringen. Op dit moment zijn vintage (geïnspireerde) ringen een trend. Deze gaan ook vaak samen met het uitzoeken van een vintage trouwjurk of pak. De kenmerken van vintage trouwringen zijn onder andere Europese round center cut van Asscher gesneden stenen, MicroSet diamanten en minimale scroll- achtige graveren. Een andere trend is het gebruik van gekleurde stenen; diamanten in de kleuren geel, roze of blauw. Trouwringen die gestapeld worden is op dit moment een grote trend binnen de trouwindustrie. Ringen die helemaal rond zijn of gecombineerd worden met diamanten. Het combineren van de trouwringen en verlovingsringen samen geeft een stijlvolle, eigentijdse uitstraling.

  De trends voor de bruidegom

  De meeste mannen kiezen voor de traditionele gouden ring. Een stijlvolle, klassieke ring die praktisch is i.v.m. hun levensstijl en werk die zij verrichten. Een trouwring van platina is vaak een voorkeur omdat platina minder snel krast en slijt. De meeste mannen kiezen voor een klassieke ring maar tegenwoordig zijn er steeds meer mannen die de mode van ringen volgen, namelijk trouwringen met een diamant. De diamant in de ring is wel veel subtieler dan die van de vrouw. Gele, zwarte of champagne diamanten zijn tegenwoordig populairder dan witte diamanten.

  De trouwringen specialist

  Voordat het bruidspaar naar de winkel stapt of online trouwringen besteld is het aan te raden om een trouwringen specialist te bezoeken. Een specialist op dit gebied kan het bruidspaar informeren over de mogelijkheden, stijlen en trends. Trouwringen specialisten hebben overigens de meest actuele collecties en kennis in huis om het bruidspaar volledig te adviseren bij deze belangrijke aanschaf.

  SHARE