Er zijn veel verschillende bruidstaarten, waarbij de ene nog mooier en groter is dan de ander. Alles is te bepalen, van het ontwerp tot aan de vullingen en de topping. Sommige bruidstaarten schieten de lucht in en hebben wel zes tot acht zoete lagen. Maar er zijn ook hele mooie simpele bruidstaarten die ook erg lekker smaken!

  Het kiezen van de bruidstaart

  Het is belangrijk om te weten wat voor soort bruidstaarten je mooi vindt. Voordat je een afspraak maakt bij de bakker of patisserie, is het goed om eerst inspiratie op te doen. Inspiratie kun je doen door naar voorbeelden te zoeken van diverse bruidstaarten. Dit kan zowel in tijdschriften als online op diverse websites en blogs. Wat is er allemaal mogelijk en wat zijn de kosten? Ga je voor een ronde bruidstaart? Vierkant? Modern of klassiek? Zodra je weet wat voor bruidstaart je wilt, is het tijd om de smaken en vullingen te bepalen. De meeste bakkers en patisserieën bieden een proefsessie aan. In deze proefsessie kan je verschillende taarten proeven. Voorafgaand kan je natuurlijk altijd informeren wat voor smaken en vullingen er allemaal zijn.

  Bruidstaart specialisten

  Er zijn diverse bruidstaart specialisten en patissiers. Ook zijn er trouwlocaties waarbij de taart is inbegrepen. De chef kok van de locatie maakt de taart dan klaar.
  Vooraf kan je vragen naar een portfolio en kijken op de website of deze specialist of patissier aan je wensen voldoet. Het is persoonlijk wat betreft de kwaliteit en stijl, op de website en via zijn of haar portfolio krijg je al heel snel een indruk of het je smaak en stijl is. Bruidstaart specialisten zitten in heel Nederland. Denk er wel aan dat er bezorgkosten bij komen voor het brengen van de bruidstaart. De prijs van de bruidstaart is afhankelijk van de bewerking, grootte en het aantal personen.

  Een bruidstaart moet gemaakt worden en aan de hand van het ontwerp en de grootte is het aan te raden om hier ook op tijd mee te beginnen. Er dient rekening gehouden te worden met de levertijd van de taart. Dit kan erg variëren, namelijk van vijf dagen tot vier maanden. Natuurlijk moet de datum van de bruiloft eerst vaststaan voordat de bestelling van de bruidstaart kan worden gedaan. Je wilt natuurlijk dat de taart vers is en daarom is het van belang dat het duidelijk is wanneer de taart gepresenteerd en gegeten wordt. Wordt de taart ‘s middags geserveerd? Of ‘s avonds na het diner? Denk hierbij ook aan de invulling van de taart. In de middag kun je bijvoorbeeld een wat meer machtige bruidstaart serveren dan ’s avonds na het diner. patissiers zijn hier zelfs in gespecialiseerd.

  De trends

  In de afgelopen jaren zijn er heel wat trends geweest. Steeds betere en exclusievere ontwerpen worden gemaakt in diverse kleuren en stijlen. In de laatste jaren zijn veel felle kleuren en metallics te zien. In 2015 komen de neutrale, rustige pastel kleuren terug. Denk bijvoorbeeld aan ivoor, champagne, lichtgroen en lichtroze.

  De bruidstaarten hangen vaak samen met het thema van de bruiloft. Ook in thema’s zijn verschillende trends te herkennen.

  Hier volgen een aantal trends voor 2015

  Trend 1: Simpel en chique. Geen felle kleuren en drukke ontwerpen maar simpel en elegant. Het gebruik van rustige kleuren en elementen waardoor je een mooie strakke taart krijgt.
  Trend 2: Naakte bruidstaarten (naked weddingcakes). Het klinkt misschien vreemd maar naakte bruidstaarten zijn weer een trend. Deze bruidstaarten zijn niet bedekt met een laag fondant of marsepein. Je ziet gelijk de lagen van de bruidstaart en de cake.
  Trend 3: Eetbare decoratie. Bloemen, hartjes of figuurtjes die eetbaar zijn. Steeds meer ontwerpen worden gemaakt van eetbare versieringen en producten. Het is tenslotte zonde om de versiering er uit te moeten halen om de bruidstaart te kunnen opeten.
  Trend 4: De ‘biologische bruidstaart’. Steeds meer ecologische verantwoorde (biologische) producten worden gebruikt en dit wordt ook doorgevoerd in de bruidstaarten.

  Creativiteit bij zwangerschap

  De vulling van de taart kan een extra betekenis krijgen als de bruid zwanger is.
  Stel je voor dat de vulling van de taart aangeeft of het een jongetje of een meisje wordt.
  Blauwe vulling voor een jongen en roze vulling voor een meisje.
  Het ziekenhuis kan de uitslag in een dichte envelop meegeven zodat jij deze aan de bruidstaart specialist kan overhandigen. De bruidstaart specialist vult de taart dan met roze of blauw afhankelijk van de uitslag.
  Tijdens het aansnijden van de taart op de bruiloft kom je erachter of het een jongetje of een meisje wordt. Iedereen zal dit geweldig vinden.

  Alternatieve bruidstaarten

  Zoals beschreven zijn er een aantal trends op het gebied van bruidstaarten. Natuurlijk zijn er ook alternatieven. Ten slotte kun je je bruidstaart ontwerpen hoe jij en je aanstaande man dat willen. Zo kun je er ook voor kiezen om geen bruidstaart te nemen maar bijvoorbeeld cupcakes, cakepops, macarons, een chocoladefontein of kazen. Cupcakes, cakepops of macarons kunnen namelijk ook een kunstwerk zijn en zijn daarbij ook heel erg lekker. Je kunt deze apart versieren. Denk hierbij aan verschillende kleuren en toppings zoals hartjes, glitterpoeder, marsepein en chocolade bolletjes. Ook kun je ervoor kiezen om een afbeelding, een tekst of een logo erop te laten drukken. Op het gebied van cupcakes zijn er hartige cupcakes, zoete cupcakes en biologische cupcakes waarbij er met producten uit het seizoen gewerkt wordt. Veel variatie dus!

  Een ander alternatief is om zelf een bruidstaart te maken. Dit vergt wel enige ervaring. Je wilt dat je bruidstaart er mooi uit komt te zien en lekker smaakt. Als je hiervoor ervaring op wilt doen, dan zou je altijd een workshop kunnen volgen. Dit is ook leuk om met je familie of vrienden/vriendinnen te doen. Zo leer je erg veel over bruidstaarten, de smaken, vullingen en het ontwerpen (de technieken). Het is erg leuk en je kunt je eigen creativiteit er in kwijt. Nu kan jij ook jouw ideale bruistaart maken.

  SHARE