De trouwceremonie is het belangrijkste moment van de dag. Tijdens de trouwceremonie geeft het bruidspaar het jawoord aan elkaar. Een moment waar het bruidspaar officieel echtgenoten van elkaar worden. Vele trouwceremonies worden als een standaard ceremonie gezien. Tegenwoordig kan het bruidspaar zelf invulling geven aan de trouwceremonie.

    Doordat het bruidspaar de ceremonie zelf invult (de trouwbelofte, het uitzoeken van bijpassende muziek en toespraken van familieleden) wordt de ceremonie persoonlijk gemaakt. Er zijn een aantal aspecten waar wel rekening mee gehouden moet worden.


    De trouwambtenaar

    Zonder trouwambtenaar kan er geen officieel jawoord gegeven worden. De trouwambtenaar leert vooraf de bruiloft het bruidspaar kennen om tijdens de ceremonie een leuk verhaal over hun te vertellen. Het is van belang dat het bruidspaar vooraf bedenkt wat zij willen en daarover in gesprek gaan met de trouwambtenaar. Er kan namelijk gekozen voor een (reguliere) trouwambtenaar maar het is ook mogelijk om het bruidspaar door een bekend persoon beëdigd te laten worden.

    Het is fijn om een vooraf de bruiloft een band op te bouwen met de trouwambtenaar. Een gesprek waarin openheid en eerlijkheid belangrijk is zodat de trouwambtenaar het bruidspaar goed leert kennen. Het bruidspaar kan bijvoorbeeld vertellen hoe zij bij elkaar gekomen zijn en wat voor hoogte- en dieptepunten zij hebben meegemaakt. De trouwambtenaar verwerkt dit in zijn of haar verhaal dat tijdens de trouwceremonie aan de genodigden verteld wordt.

    Een persoonlijke trouwbelofte

    Tijdens de trouwceremonie kan er door het bruidspaar een persoonlijke trouwbelofte gegeven worden. Een persoonlijke trouwbelofte is een belofte waarbij het bruidspaar voor elkaar een persoonlijk stuk schrijft. Een stuk waarin zij aan elkaar wat vertellen en elkaar wat beloven. Bijvoorbeeld: waarom zij samen oud willen worden, waarom zij verliefd op elkaar geworden zijn en waarom zij van elkaar houden. Deze beloftes worden voor het officiële jawoord tegen elkaar uitgesproken.

    Een persoonlijke trouwbelofte kan ook tijdens de kerkdienst gehouden worden. Wanneer de trouwceremonie in de kerk plaatsvindt, dient er rekening gehouden te worden met de dominee of pastor die gekozen wordt. De één is namelijk wat strenger dan de andere en zal er met bepaalde uitspraken rekening gehouden moeten worden.

    Muziek tijdens de trouwceremonie

    Tijdens de trouwceremonie wordt er voor en na de officiële beloftes muziek afgespeeld. Muziek is een belangrijk aspect voor de ceremonie. Het bepaalt de sfeer en zijn vaak persoonlijke nummers die door het bruidspaar uitgekozen zijn. Voor het bruidspaar is het dus belangrijk om vooraf te bepalen wat voor soort muziek en welke nummers er afgespeeld gaan worden. Heeft het bruidspaar een nummer samen dat een speciale betekenis voor hun heeft? Wordt er gekozen om muziek af te spelen of wordt er voor live muziek gekozen? Er wordt gebruikelijk een nummer bij binnenkomst en bij het verlaten van de zaal afgespeeld. Er zijn dus vele mogelijkheden, dit wordt met de trouwambtenaar vooraf overlegd.

    Tradities

    Er zijn heel veel tradities die bij trouwen komen kijken. Wanneer het bruidspaar besluit om in een kerk te trouwen komen er (geloof) tradities bij kijken. Het bruidspaar kan zelf bepalen welke tradities zij mooi vinden en willen toepassen aan de ceremonie. Dit kan bijvoorbeeld door het aansteken van een kaars, het loslaten van duiven, de bruidegom breekt een glas door er op te staan (Joodse traditie), en zo zijn er nog vele tradities die toegepast kunnen worden.

    Het plannen van de trouwceremonie

    De trouwceremonie is het middelpunt van de bruiloft, het centrale punt waar het allemaal om draait. Op dit moment staat het bruidspaar stil bij hun relatie en wat zij voor elkaar betekenen. Dit wordt gedeeld met de familie en vrienden wat een intiem moment maakt. Een invulling geven aan de trouwceremonie vraagt om een planning en invulling vooraf. Het is aan te raden om vooraf een lijst te maken wat er allemaal nodig is om zo de trouwceremonie te vervullen wat wenselijk is. Wat wil het bruidspaar terugzien in de ceremonie? Er dient ook rekening gehouden te worden met speeches van familieleden en vrienden.

    Het jawoord: de kus!

    Het leukste moment van de trouwceremonie is wanneer de bruidegom de bruid mag kussen. Hiermee wordt de trouwceremonie afgesloten en gevierd dat het bruidspaar officieel elkaars echtgenoten zijn geworden. Sommige bruidsparen voegen er een verrassingselement aan toe. Denk bijvoorbeeld een confettischieter die op het bruidspaar gericht wordt tijdens de kus. Dit zorgt voor mooie trouwfoto’s!

    SHARE