Een bruiloft organiseren kost veel tijd en energie. Vaak beginnen de voorbereidingen al een jaar vooraf de bruiloft plaatsvindt. Om te zorgen dat alles goed georganiseerd wordt kan er een weddingplanner ingehuurd worden.

  Een weddingplanner is een persoon die het bruidspaar helpt met de voorbereidingen van de trouwdag. Deze persoon is op de bruiloft zelf ook aanwezig om de dag geheel geleidelijk en vlekkeloos te laten verlopen. Een weddingplanner zorgt er voornamelijk voor dat er stress ontnomen wordt bij het bruidspaar. Zij of hij geeft advies in beslissingen die gemaakt moeten worden en regelt de zakelijke aspecten en afhandelingen. Er zijn opleidingen en cursussen speciaal voor mensen die een weddingplanner willen worden.

  De term weddingplanner komt oorspronkelijk uit Verenigde Staten waar de dienst meer gebruikelijk is. De industrie is het grootst in de Verenigde Staten, India, West-Europa en China. In Nederland wordt er relatief (nog) weinig gebruik van gemaakt. Familieleden zetten zich vaker in om de trouwdag te organiseren. Toch is een helpende hand van een professional erg fijn omdat zij de ervaring en kennis hebben van het organiseren van een bruiloft wat vele voordelen opleveren.

  Een weddingplanner kan een gehele bruiloft van A tot Z regelen of bepaalde onderdelen zoals het vinden van een geschikte locatie. Het bruidspaar kan ook alleen voor advies bij een weddingplanner terecht. Hierbij geeft de weddingplanner advies op het gebied van onder andere locaties, catering, bruidswinkels, styling en design. De weddingplanner kan ook de rol aannemen als ceremoniemeester.

  Voordelen van het inhuren van een weddingplanner is dat het heel veel uitzoekwerk en voorbereiding wegneemt. Een weddingplanner heeft namelijk al vaak een groot netwerk aan leveranciers en cateraars wat voordelen in de kosten kunnen maken. Wedding planners kunnen vaak niet alleen goed organiseren maar hebben ook een oog voor design en styling. Andere voordelen van het inhuren van een weddingplanner: zij hebben een professionele werkhouding; houden het budget en de begroting goed in de gaten; hebben een oog voor details; scouten locaties; hebben een gedetailleerde checklist; huren professionals in zoals fotografen, filmers, bloemisten, cateraars etc. Ook op de dag zelf zorgt een weddingplanner ervoor dat alles netjes en op schema verloopt.

  De kosten van een weddingplanner

  Het inhuren van een weddingplanner komt met een kostenplaatje. De kosten verschilt per weddingplanner. Deze kosten worden vaak bepaald aan de hand van de ervaring die de persoon heeft en de werkzaamheden die verricht moeten worden. Er zijn bedragen die per dienst vastgesteld kunnen worden, maar ook per uur of voor de gehele dienst. Gemiddeld wordt er ongeveer 15 procent van het totale bedrag (van de gehele bruiloft) uitbesteed aan een weddingplanner.

  Het inhuren van een weddingplanner neemt kan veel stress wegnemen bij het bruidspaar doordat de weddingplanner grotendeels de organisatie op zich neemt. Als bruidspaar is het wel van belang om vooraf te bepalen welke taken de weddingplanner gaat uitvoeren. Doordat er veel samengewerkt wordt is het fijn om met een persoon te werken waar het bruidspaar een klik mee heeft. Het is aan te raden om daarom een aantal gesprekken met diverse weddingplanners te voeren voordat er een keuze wordt gemaakt welke in dienst wordt genomen.

  SHARE