Weddingplanner, dat zijn we allemaal als we een bruiloft gaan plannen. Het zelf plannen van je bruiloft is een van de leukste dingen om te doen. Heel veel bruidsparen in Nederland doen dit tot op zekere hoogte zelf. De rest besteden ze uit aan hun ceremoniemeester.

  Een weddingplanner

  Een weddingplanner kan hier ook erg veel aan toe voegen en met de leukste ideeën komen die de bruiloft nog mooier maken.

  Wat is er nou zo leuk aan het plannen van een bruiloft? Een bruiloft is natuurlijk een van de mooiste dagen en het plannen van een bruiloft kan erg lastig zijn voor mensen die nooit eerder voor een groot iets gepland hebben. Er zijn ook veel bruiloften tegenwoordig die alles anders doen dan de standaard bruiloft. Eigenlijk bepaal jij precies hoe jouw dag eruit komt te zien en de weddingplanner of ceremoniemeester kan je hier bij helpen.

  Bruiloft planning

  Het eerste onderdeel waar een bruidspaar mee begint is het budget. Vervolgens maar je van dit budget kan een begroting. Vervolgens kan worden berekend hoeveel geld er per onderdeel beschikbaar is. Wordt er bijvoorbeeld meer waarde gehecht aan de kleding en minder waarde aan een feest? Dan kan hier in de balans rekening mee gehouden worden. Er zijn zelfs bruiloften die helemaal geen feest inplannen waardoor er veel kosten op locatie, drank en muziek kan worden bespaard.

  Daarnaast kunnen een pak en jurk ook worden gehuurd maar het gevoel is toch anders als er een jurk gedragen wordt die niet eerder door een ander gedragen is. Als het budget is opgedeeld in verschillende onderdelen dan kan er per onderdeel binnen het budget gekeken worden naar evt. uitbreiding. Zoals een blijvende herinnering op film naast alleen trouwfotografie en een weddingplanner naast alleen een ceremoniemeester.

  Budget en planning

  Als het budget en de inventarisatie besproken is dan begint het plannen. Het plannen begint met de zaken waar de meeste aanvraag naar is en dus als eerste vastgelegd dienen te worden. Dit zijn de locatie en fotograaf. De locatie hoeft niet gebonden te zijn aan de reistijd die de gasten moeten overbruggen om er te komen. Maar het is wel handig als de gasten niet te ver hoeven te reizen om terug te keren naar huis. Een oplossing hiervoor is een overnachting boeken. Maar dit is weer afhankelijk van het beschikbare budget. Veel bruidsparen beginnen al anderhalf jaar van tevoren met het vastleggen van de locatie. Daarom kan het zijn dat de locatie al geboekt is als je dit een tot een half jaar van tevoren doet. Vooral de exclusieve locaties waar alles (dus ook de ceremonie) mogelijk is, zijn al snel volgeboekt.

  Een tweede reden om vroeg een locatie te benaderen is de mogelijkheid om te onderhandelen over de prijs. Als je 1,5 jaar van tevoren een locatie benaderd dan is de kans zeer groot dat de locatie 1 tot 2 maanden na de eerste offerte nog steeds beschikbaar is. Er is dus tijd om te onderhandelen en zo een mooie korting te krijgen op de totaalprijs van de locatie, overnachtingen voor de gasten en bruidssuite en dit misschien zelfs ook samen met alle catering en drank.

  Trouwfotografie

  Als de locatie vast staat dan is het slim om de fotograaf vast te leggen, want ook hier geldt, als deze ingeboekt is dan zal je genoegen moeten nemen met een partij die je misschien niet kent. Er zijn erg veel verschillende trouwfotografen. Kijk goed naar het budget welke trouwfotograaf bij jullie past. De fotografen hebben meestal ook een prijslijst op hun site staan. Het is dus handig om hier eerst naar te kijken voordat je naar de fotokwaliteit kijkt. Het zou immers zonde zijn als je verliefd wordt op het werk van een trouwfotograaf terwijl deze ver boven het beschikbare budget ligt.

  Tegenwoordig wordt er ook veel waarde gehecht aan een blijvende herinnering op film. Een videograaf ligt ongeveer in dezelfde prijscategorie als de fotograaf. Wij bieden beide aan en hebben aantrekkelijke collecties samengesteld met wel 50% korting op film, zodra de videograaf en fotograaf samen worden geboekt. In dit stadium is het aan te raden om ook een weddingplanner bij de bruiloft te betrekken. De weddingplanner kan ook de gehele bruiloft stylen zodat alleen nog maar gekeken hoeft te worden naar de kleding, ringen, vervoer en trouwkaarten. Als er ook een huwelijksreis gepland is, dan moet er natuurlijk ook rekening worden gehouden met een behoorlijk budget om te besteden op de vakantie zelf. Bij een huwelijksreis wil je echter niet zuinig aan doen.

  Veel bruidsparen willen zelf de bloemen kiezen (zoals bruidsboeket en corsages). Een weddingplanner weet hier ook raad mee. Aangezien zij samen met jullie het kleurthema bepaald.
  Wat is nou eigenlijk een weddingplanner en wat doet hij/zij voor je bruiloft?

  Weddingplanner en draaiboek

  Een weddingplanner maakt het gehele draaiboek voor de bruiloft. Ook verzorgt hij/zij de mail naar de fotografen en alle anderen die hiervan op de hoogte moeten zijn. Vaak is het plannen van een bruiloft voor een bruidspaar een eerste keer. Een weddingplanner heeft dit al erg vaak gedaan en zal het bruidspaar helpen met alle vragen die ze hebben. Zie het als een account voor alle financiële administratie voor een ondernemer die niets weet van belastingen en financiële dingen. Tijdens de bruiloft zal een weddingplanner alles verzorgen. Van het brengen van de corsages tot en met het stylen van de gehele dag en het op tijd afspelen van de muziek tijdens de ceremonie. De Weddingplanner zal zo veel mogelijk uit handen nemen om het ‘t bruidspaar zo gemakkelijk mogelijk te maken. Meer hierover volgt aan het einde van dit hoofdstuk.

  Weddingplanner en begroting

  Wat te doen als een weddingplanner niet in jullie begroting meegenomen kan worden? Dan kan je natuurlijk altijd een ceremoniemeester aanwijzen. Dit is vaak een familielid die goed in plannen is. Als geen weddingplanner is op jullie bruiloft maar een ceremoniemeester.  Dan is het handig als de fotograaf de gegevens van de ceremoniemeester ook heeft. Het maken van een planning wordt dan vaak door het bruidspaar zelf gedaan. Ook dit is handig om samen met de fotograaf af te stemmen. Een fotograaf rekent vaak 2 uur voor het fotograferen van de make-up en detailfoto’s, 2,5 tot 3 uur voor een fotosessie en 45 minuten voor groepsfoto’s familiefoto’s.  Tijdens het diner is er ook ruimte in de planning om detailfoto’s te maken.

  Ook is het handig om in de planning een paar rustmomenten mee te nemen om je even op te frissen. Een weddingplanner houdt direct rekening met deze aspecten. Zij zorgt ervoor dat de dag zodanig geplant is dat jullie het beste resultaat kunnen verwachten qua foto’s en rustmomenten. Op deze manier zal alle tijd van de dag zo goed mogelijk wordt benut. Wat ook fijn is van een ceremoniemeester of weddingplanner is het in beheer nemen van alle cadeaus die jullie op de dag zelf ontvangen. Niets is zo fijn om aan het einde van het feest direct de huwelijkssuite in te duiden, wetend dat alle cadeaus in goede handen zijn.

  safe the date kaarten

  Als de weddingplanner of ceremoniemeester vast staat dan is het tijd om de safe the date kaarten te versturen. En natuurlijk een mooie jurk te kiezen. Het pak volgt eigenlijk altijd na de jurk. Dit omdat de kleur van het pak moet matchen met de kleur van de jurk. Het zou immers zonde zijn als de bruid en bruidegom beide dezelfde kleur aanhebben en zo het contrast verloren gaat. Hoe zorg je er voor dat het trouwpak qua kleur past bij de trouwjurk? Want de kleur blijft natuurlijk geheim. Geef aan de personen die meegaan een klein stukje stof mee van de jurk. Dit kun je vragen bij de winkel waar jij je trouwjurk koopt. Waarom wordt de jurk in een vroeg stadium gepast? Omdat het vermaken van de jurk ook veel tijd kost en er vaak tot 3x opnieuw gepast moet worden.
  Ook kan dit een goed voornemen zijn om de maanden tot aan de bruiloft te gaan sporten. Na het regelen van de locatie, catering, fotograaf/videograaf, muziek, planning, de jurk en het pak, wordt het tijd om voor het vastzetten van de visagiste en styliste.

  Bruidsmeisjes

  Als er meer bruidsmeisjes/ jongens zijn dan is het aan te raden om meer dan één visagiste te hebben om de tijd zo veel mogelijk in te perken. Op de dag zelf zal een goede weddingplanner de visagie bijwerken zodat jij er te allen tijde top uitziet op deze mooie dag. Wat volgt er dan? Gelukkig zijn tegenwoordig er op internet veel documenten te vinden. Hierin staat precies opgeschreven waar allemaal aan gedacht moet worden tijdens het plannen van een bruiloft. Wij raden aan om in dit stadium de ringen en de aankleding/vormgeving en taart voor de bruiloft te regelen indien jullie geen gebruik maken van een weddingplanner.

  Er zijn ook goede en leuke trouwambtenaren die overal in Nederland een huwelijk kunnen voltrekken. Zo hebben wij van WeddingStudios al een aantal ceremonies mogen meemaken met een ambtenaar die ook cabaretier is. Een erg leuke combinatie waarbij alle gasten worden betrokken. Er zal veel gelachen worden en niets is leuker dan een vrolijke huwelijksvoltrekking. Zorg er dus voor dat je hier van te voren over nadenkt en zo voorkomt dat je een trouwambtenaar toegewezen krijgt.

  Stijl en wensen

  Weddingplanners kunnen jullie bruiloft op de mooiste wijze kunnen stijlen geheel naar jouw wensen. Een thema of seizoen tot in detail verwerken in jullie bruiloft, dat is vanzelfsprekend. Een gastenboek kan een weddingplanner ook verzorgen. Fijn om ook hier niet meer aan te denken. Zo worden ook hele leuke alternatieven voorgelegd voor bijvoorbeeld ballonnen. Zorg er wel te allen tijde voor dat alles binnen het budget past en dat er een gedeelte van het budget beschikbaar blijft voor de onvoorziene kosten. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het fotograferen op een betaalde binnen locatie, mocht het regenen tijdens de fotoshoot. Tijdens het plannen denk je hier vaak niet aan.

  Later wordt de bruiloft dan weer opgepakt en gaat het plannen verder. Erg prettig is als de planning 2 weken voor de bruiloft geheel is afgerond. Zo voorkom je slapeloze nachten voor de belangrijke dag. Een goede fotograaf neemt in ieder geval altijd een maand van tevoren contact op om de laatste punten samen door te lopen. Ook is het goed om dan alsnog het tijdstip van starten te bespreken. Al is dit alleen maar om het bruidspaar gerust te stellen.

  Een weddingplanner zal dit in ieder geval allemaal voor het bruidspaar regelen en al deze dingen met het bruidspaar kortsluiten. Niets is fijner dan een vergeten puntje uit handen te geven aan de weddingplanner. Je hoeft hier verder niet meer over na te denken. Fijn om te weten dat dit wordt opgepakt bij iemand met veel ervaring.

  Als je hulp nodig hebt bij het zoeken naar een goede weddingplanner, dan kan je ons altijd bellen. Wij helpen je graag, ook als je vragen hebt over het plannen van de bruiloft.

  SHARE